afya
contacts
contacts
За въпроси: sales@afya-pharmacy.bg
profile
Потребителски достъп
Продукти Разширено

Болките – защо ги изпитваме и как да им повлияем

Болките – защо ги изпитваме и как да им повлияем
„Да можеш да ходиш без болка е благословено. Да можеш да ходиш, без да показваш болката си, е умение“, Kylie McPherson

Болката!

„Неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите“. (Определение на Международната асоциация за изучаване на болката, IASP)

Причини за хроничната болка и как да се справим с нея

Често причината за болката е очевидна - счупен крак или натъртване, но има случаи, когато източникът на болката е невидим, например дискова херния. А понякога е много трудно да се открие точната причина за болката на даден човек. Здравните специалисти използват различни термини за различните видове болка:

- Краткотрайната болка (остра болка) - при изкълчен глезен, болка след операция и други

- Дългосрочната болка (постоянна или хронична) - болки в гърба, в ставите и други

- Болката, която се появява и изчезва (повтаряща се или периодична) – в зъба, болезнената менструация и други.

Много остри болки са като аларма, която ни казва, че нещо не е наред. Когато чувствате болка тялото произвежда субстанции (простагландини), които „казват“, че боли. Повечето леки и умерени болки се лекуват лесно; други могат да бъдат признак за нещо по-сериозно. Постоянната болка може да повлияе способността ни да работим, на режима ни на сън и дори да ни направи агресивни към околните хора.

Обезболяването на острата болка се извършва според състоянието на пациента, вида и силата на болката, като се използват различни средства. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са сред най-използваните болкоуспокояващи в света. НСПВС редуцират простагландините и така намаляват болката, но може да не променят прогресията на заболяването. Затова лечението с тези средства е основно симптоматично.

НСПВС проявяват три основни ефекта: противовъзпалителен, обезболяващ (аналгетичен) и понижаващ температурата (антипиретичен) ефект. Те нямат наркотичен ефект, затова и голяма част от тези медикаменти се достъпни без рецепта.
Повлияването на болката от дадено НСПВС е много индивидуално. Те често се използват за облекчаване на симптомите при главоболие, болезнена менструация, навяхвания и разтягания, болки в ставите и други причини за кратка или хронична болка. НСПВС трябва да се приемат според предписаната или препоръчаната в листовката схема. Като приемът им за предпочитане е да бъде с храна или след хранене. Винаги приемайте такива лекарства, точно както Ви е предписал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

Приемът на НСПВС повлиява цялото тяло, не само болезнената област. Повечето хора нямат сериозни проблеми при приема на НСПВС. Но при някои, особено пациентите, които приемат регулярно и дълго време обезболяващи, могат да се проявят нежелани лекарствени реакции.

Много важен принцип при прилагането на НСПВС е монотерапията (т.е. назначава се само едно НСПВС). Доказано е, че комбинацията на НСПВС не увеличава терапевтичния им ефект, но за сметка на това в пъти увеличава риска от усложнения, особено от страна на стомашно-чревния тракт.

Дексинал 25 мг (декскетопрофен в доза 25 мг) е обезболяващо лекарство, което се използва за лечение на лека до умерена болка, като болка в мускулите, болезнена менструация (дисменорея) и зъбобол. Дозата на Дексинал 25 мг зависи от вида, силата и продължителността на болката. Дексинал 25 мг се предлага като комплекс от декскетопрофен и солта трометамол. Благодарение на солта трометамол, декскетопрофен има бързо и напълно усвояване от организма и съответно бърз старт на ефекта.

Какво да ядем, когато страдаме от главоболие

Клинични проучвания върху различни болкови модели демонстрират ефективна аналгетична активност на декскетопрофен трометамол. В някои проучвания началото на аналгетичното действие се проявява до 30 минути след приложението и продължава от 4 до 6 часа. Препоръчителната доза обикновено е 1 таблетка Дексинал 25 мг на всеки 8 часа, но не повече от 3 таблетки дневно (75 mg). Ако след 3-4 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, консултирайте се с Вашия лекар. Вашият лекар ще Ви каже колко таблетки на ден трябва да приемате и за каква продължителност.

Дексинал. Изтрий болката!

Лекарствен продукт без лекарско предписание. За лица над 18 годишна възраст. Съдържа декскетопрофен. Преди употреба прочетете листовката.

Използвани и адаптирани източници: Национална служба по здравеопазване, PainAustralia, Британско общество по болката, Кратка характеристика на Дексинал 25 мг, Barbanoj MJ, Antonijoan RM, Gich I. Clin Pharmacokinet. 2001; 40 (4): 245-262
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения